منطقه گردشگری روستای آغوز دره

منطقه گردشگری روستای آغوز دره | روستای قلعه پایان در شمال ایران واقع شده و مربوط به اواخر دوره ساسانیان و سده‌های اولیه دوران اسلامی است. این روستا در شهرستان گلوگاه، بخش کلباد و دهستان کلباد قرار دارد و در تاریخ ۲۷ آبان ۱۳۸۶ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است.

شهرستان گلوکاه

شهرستان گلوگاه یکی از شهرستان‌های استان مازندران در ایران است. مرکز این شهرستان، شهر گلوگاه می‌باشد. این شهرستان شرقی‌ترین نقطه مازندران است و از شمال به خلیج گرگان، از جنوب به رشته کوه‌های البرز، از شرق به استان گلستان، از جنوب به استان سمنان، و از غرب به شهرستان بهشهر محدود می‌شود.

شهرستان گلوگاه در استان مازندران واقع شده و دارای ویژگی‌های جغرافیایی خاصی است. این شهرستان شامل مناطق طبیعی زیبایی نظیر جنگل‌ها، کوه‌ها و سواحل است. گلوگاه به دلیل موقعیت جغرافیایی‌اش، از آب و هوای معتدل و مرطوب برخوردار است.

شهر گلوگاه، مرکز این شهرستان، از لحاظ اقتصادی به کشاورزی و ماهی‌گیری وابسته است. محصولات کشاورزی نظیر برنج، مرکبات و دیگر محصولات زراعی در این منطقه کشت می‌شود. همچنین، دسترسی به خلیج گرگان امکاناتی برای فعالیت‌های ماهی‌گیری و گردشگری فراهم کرده است.

از منظر تاریخی، این شهرستان دارای جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی نیز هست که می‌تواند مورد توجه گردشگران قرار بگیرد. همچنین، همجواری با استان‌های گلستان و سمنان باعث تنوع فرهنگی و اجتماعی در منطقه شده است.

به‌طور کلی، گلوگاه به عنوان یکی از شهرستان‌های مهم مازندران، ترکیبی از طبیعت زیبا، فرهنگ غنی و اقتصاد متنوع را به نمایش می‌گذارد.

منطقه گردشگری روستای آغوز دره

پیشینه گلوگاه

گلوگاه در منطقه‌ای که در دوران اسلامی به کبود جامه یا نامیه شناخته می‌شد، جانشین شهر تاریخی نامیه است. این شهر در قرن اول هجری، بزرگ‌ترین شهر بعد از تمیشه بود و پس از حمله مغول ویران شد. آثار باستانی نشان‌دهنده قدمت این محل به ۱۲۵۴ سال پیش می‌رسد. وجود جرکلباد در ۲ کیلومتری شرق گلوگاه اهمیت تاریخی آن را تأیید می‌کند.

اقوام بومی این منطقه از طبری‌تبارها هستند و ریشه‌های آن‌ها به قوم تپور برمی‌گردد. تپورها در دوران باستان از قبایل جنگجوی ایرانی در شمال ایران بودند. در نبردهای تاریخی، اقوام طبری نقش مؤثری در شکست دشمنان داشتند و در دوران‌های مختلف با قاجار و زندیه نیز مواجه بودند.

در زمان قاجار، آقامحمّدخان به منظور سرکوب ترکمان‌ها، ایل عمرانلو را به گلوگاه آورد. این ایل در دفاع از سرحدات و جنگ‌های محلی نقش مهمی ایفا کرد و سرزمین‌های این منطقه به آنان تعلق یافت.

با ایجاد راه‌آهن سراسری در زمان پهلوی، گلوگاه به نقطه ارتباطی مهمی میان شمال و تهران تبدیل شد و موقعیت استراتژیک ویژه‌ای پیدا کرد.

موقعیت گلوگاه

گلوگاه در جنوب شرقی دریای مازندران و شمال رشته کوه البرز (جهان مورا) واقع شده است. این شهر در مختصات جغرافیایی ۵۳ درجه و ۴۸ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۴۵ دقیقه عرض شمالی قرار دارد. مساحت گلوگاه حدود ۶۵ کیلومتر مربع است که شامل اراضی زراعی، جنگل، مرتع و بایر می‌شود.

فاصله این شهر تا دریا پنج کیلومتر است و ارتفاع آن از سطح دریا ۴۰ متر و از سطح دریای خزر ۶۷ متر است. گلوگاه جانشین شهر تاریخی نامیه است که در قرن اول هجری پس از تمیشه بزرگ‌ترین شهر در این منطقه بود.

در نزدیکی گلوگاه، تپه تاریخی گراودین، خندق کلباد و بقایای جاده شاه عباسی قرار دارد. این مسیر به جنگل‌های زیبا، چشمه‌ها و آبشارها منتهی می‌شود و از نظر تاریخی و باستان‌شناسی بسیار اهمیت دارد.

روستای آغوزدره نیز در شهر گلوگاه قرار دارد

 

روستای آغوز دره 

روستای آغوزدره در هزارجریب بخش مرکزی شهرستان گلوگاه در استان مازندران قرار دارد. این روستا از شمال به جنگل‌های انزان در بندر گز، از جنوب به رودخانه نکارود و روستای اندرات، از شرق به روستای چین پاچ و از غرب به روستای وزوار محدود می‌شود.

چرا نام این روستا آغوزدره است؟

نام این روستا از وجود درختان گردو یا آغوز فراوان و بزرگ در حاشیه دره‌ای که مشرف بر روستاست، گرفته شده است که این محل را آغوزدره نامیده‌اند.

آب و هوای روستای آغوزدره 

آب و هوای آغوزدره معتدل و مرطوب است و به همین خاطر، مناطق استان مازندران مقصد محبوب گردشگران داخلی و خارجی به شمار می‌روند. در این مناطق، می‌توان از زیبایی‌های طبیعی، پارک‌ها، دریاها و جنگل‌های بکر بهره‌مند شد. آغوزدره به دلیل ارتفاع زیاد از سطح دریا و قرارگیری در میان دره، هوای خنک و مطبوعی دارد که حتی در تابستان بعدازظهرهای مه‌آلود، زیبایی خاصی به روستا می‌بخشد. چشم‌اندازهای زیبا و وجود چشمه‌های اطراف نیز از جاذبه‌های آغوزدره است.

شغل مردم روستای آغوز دره

شغل اصلی مردم روستای آغوزدره دامداری و کشاورزی است. همچنین، برخی از آن‌ها به باغداری و قالی‌بافی نیز مشغول هستند. این روستا دارای یک مکان تاریخی و تفریحی زیبا به نام “شمشیر بر” است که یکی از جاذبه‌های دیدنی منطقه به حساب می‌آید.

قومیت مردم روستای آغوزدره

مردم روستای آغوزدره از قومیت طبری هستند که ریشه‌هایشان به قوم آمارد و قوم تپوری برمی‌گردد. آن‌ها به زبان طبری یا مازندرانی صحبت می‌کنند. در زبان اهالی مازندران، واژه “تات” به معنای بومی و روستایی است و به گفته محققین، این واژه به مردم بومی گلوگاه اشاره دارد. به همین دلیل، مردم آغوزدره نیز خود را تات می‌نامند و زبان خود را زبان تاتی یا زبان طبری می‌دانند.

جاهای دیدنی اطراف روستای توریستی آغوزدره
  • قبرستان سفیدچاه 
  • جاده سنگفرش شاه عباسی
  • توسکا چشمه 
  • دریای آرام گلوگاه
  • حمام آغوزدره
  • بنای تاریخی جر کلباد

روستای قلعه پایان نیز در نزدیکی روستای آغوزدره وجود دارد

 

اضافه نمودن سیم برق در قلعه پایان

روستای قلعه پایان 

روستای قلعه پایان یکی از روستاهای شمال ایران است که مربوط به اواخر دوره ساسانیان و سده‌های اولیه اسلامی می‌باشد. این روستا در شهرستان گلوگاه، بخش کلباد و دهستان کلباد واقع شده و در تاریخ ۲۷ آبان ۱۳۸۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران با شماره ثبت ۲۰۲۸۱ ثبت شده است. قلعه پایان در نزدیکی منطقه میانکاله قرار دارد و از سمت شمال به آن می‌رسد.

موقعیت جغرافیایی قلعه پایان

روستای قلعه پایان به دلیل موقعیت جغرافیایی و تاریخی‌اش، دارای جاذبه‌های طبیعی و فرهنگی متعددی است. این روستا محیطی آرام و زیبا دارد که توجه گردشگران و پژوهشگران تاریخ و فرهنگ را به خود جلب کرده است. بافت سنتی و معماری محلی این منطقه نشان‌دهنده‌ي سبک زندگی و فرهنگ مردم آن زمان است.

به طور کلی، قلعه پایان نه تنها از بُعد تاریخی مهم است، بلکه به عنوان یکی از نقاط زیبای شمال ایران می‌تواند برای علاقه‌مندان به تاریخ و گردشگری جذاب باشد.